Vill du jobba med ett kreativt yrke där du träffar mycket människor?

Hantverksprogrammet är ett kreativt gymnasieprogram där du söker och påbörjar inriktning redan år 1. Du får ägna dig mycket åt design, olika tekniker och materialkunskap, det är bara inriktningen som avgör vilka material du kommer arbeta med. På inriktningen Frisör är det färg och form, hår, makeup, naglar och skönhet som står i fokus. 

Första året på programmet handlar mycket om grundläggande kunskaper inom färg och form. Du läser färglära och materialkunskap där du får kunskap om olika tekniker och verktyg. Du läser dessutom om hårvård, lär dig grundläggande klipptekniker och får träna på att både permanenta och färga hår. Första året  tränar du också mycket på styling och formgivning, till exempel olika föntekniker samt olika frisyrer både till vardags och fest. Du lär dig dessutom grunderna till att lägga en lyckad makeup.

Frisöryrket och Hår- och makeupstylist-yrket är båda  sociala yrken där du måste trivas med att prata och umgås med olika typer av människor. Vi lägger mycket tid under första året på att träna på detta, bland annat genom att lära oss om olika personlighetstyper, så du ska känna dig bekväm och ha ett proffsigt bemötande.
På skolans egna salonger Himlaklippet och Superstar Styling, får du träna hårvård och olika tekniker både på dig själv och dina klasskamrater men även på dockor och så småningom även på kunder. En dag i veckan från årskurs 2 har din klass ansvaret för salongen och ni tränar på allt som har med kundmottagning att göra. Dessutom tar ni hand om salongens alla andra sysslor.

Till åk 2 kan du välja mellan två olika profiler Frisör och barberare eller Hår- och makeupstylist. 

FRISÖR OCH BARBERARE

(FRISÖR)

HÅR OCH MAKEUPSTYLIST

(FRISÖR)

Det här programmet kan du även studera som lärling Läs mer på boras.se/larlingsutbildning