VILL DU JOBBA MED DE SENASTE HÅRTRENDERNA?

Att arbeta som frisör är kreativt men kräver också att du vill arbeta med människor, att du tycker det är roligt att möta nya människor och gillar att ge god service. Som frisörelev på Almåsgymnasiet kan det hända att du deltar i frisyrvisningar, reklamfotograferingar, mässor och modevisningar. Om skolan tilldelas stipendiemedel kan det finnas möjlighet att du får delta i frisörtävlingar, både nationellt och internationellt*. Frisörer är ofta egenföretagare och därför är entreprenörskap en viktig del av utbildningen. Du kommer att lära dig om marknadsföring och service, och hur du bygger upp en kundkrets och kommunicerar med den för att skapa både snygga frisyrer och lönsamma affärer. Att läsa ett yrkesprogram är en smart väg eftersom du både kan få en yrkesmässig kompetens och grundläggande högskolebehörighet**. Med andra ord kan du själv välja om du vill jobba direkt efter gymnasiet eller studera vidare.

Salong Himlaklippet är Almåsgymnasiets salong med den senaste tekniken. Här får du träna olika stilar och tekniker på dockor och därefter på kunder. Salongen drivs som en vanlig salong där kunderna bokar in sig på lediga tider. Det gör att du får öva på kundkontakt och steget till frisöryrket blir mindre. Du kommer att kunna styla festfrisyrer, klippa, färga, slinga, permanenta och arrangera fest- och bruduppsättningar.

Inom vissa kurser, kan du välja att fokusera mer på herrdesign och skägg, Det är en trend som fortsätter att växa och vi ser alla möjliga former på stan. Det är som med frisyrer: var och en hittar sin stil. Branschen efterfrågar den nygamla traditionen och kunskapen som barberare, och Almåsgymnasiet erbjuder utbildning i skäggtekniker, herrklippningar och raknings- och hudvårdstekniker. Du kommer att lära dig att använda rakkniv och rakborste som arbetverktyg, olika typer av behandlingar, om växtriktning i skägg och olika hudtyper. Du får också lära dig särskild klippteknik för herrar. Det är allt från klassisk rakning till grooming med anpassade oljor och vaxer. För ett riktigt snyggt skägg kommer inte av sig själv, det kräver en hel del omvårdnad och underhåll.

Under utbildningen förbereder du dig för gesällprovet som är det slutliga beviset på din expertis. För att ta ett gesällbrev måste du först klara ett delprov och sen arbeta som anställd, 3000 tim på en salong efter avslutade studier. Under hela gymnasietiden varvar du skolan med värdefull APL som är en förkortning av Arbetsplatsförlagt lärande och innebär att en del av din gymnasieutbildning sker direkt på en eller flera arbetsplatser. Att vara ute på en arbetsplats under gymnasietiden är ett fantastiskt sätt att lära sig mer om yrket och knyta kontakter inför framtiden. Du får chansen att testa på ditt kommande yrke och lära dig allt det praktiska så att du är väl förberedd när du slutar skolan. Efter utbildningen blir du frisöraspirant och kan börja jobba direkt. Frisörbranschen saknar idag många behöriga frisörer så arbetsmarknaden är mycket god.

*Skolan kan söka externa medel för aktiviteter som ligger utanför skolans ordinarie verksamhet. Om skolan beviljas medel, som kan variera i storlek, kan det finnas möjlighet för ambitiösa elever att delta i dessa.

**Genom att välja Svenska/Svenska som andraspråk 3 och Engelska 6 inom ditt individuella val, får du grundläggande högskolebehörighet.

Gymnasiegemensamma ämnen 900 p

• Engelska 5: 100 p
  • Historia 1a1: 50 p
  • Idrott och hälsa 1: 100 p
  • Matematik 1a: 100 p
  • Naturkunskap 1a1: 50 p
  • Religionskunskap 1: 50 p
  • Samhällskunskap 1a1: 50 p
  • Svenska 1: 100 p

• Gymnasiearbete: 100 p
  • Individuellt val: 200 p

Ämnen som du läser på profilen:

• Entreprenörskap: 100 p
  • Frisör 1–5: 1000 p
  • Hantverk – introduktion: 200 p
  • Material och miljö: 100 p
  • Svenska/Svenska som andraspråk 2: 100 p
  • Tradition och utveckling: 100 p

TOTALT: 2 500 p

Exempel på yrken efter gymnasiet

EFTER GYMNASIET

• Barberare – aspirant
  • Frisöraspirant
  • Frisörtekniker
  • Hårstylist

EFTER YRKESHÖGSKOLA

• Frisör, efter 3000 arbetade timmar + gesällbrev (frivilligt)
  • Kvalitetstekniker

EFTER HÖGSKOLA

• Alla yrken där man gått ett högskoleprogram med grundläggande behörighet som ansökningskrav.
  • Perukmakare
  • Yrkeslärare

Studieplan 2019/2020 Ladda ner
Det här programmet kan du även studera som lärling Läs mer på boras.se/larlingsutbildning