Högskoleförberedande

Inom alla våra program kan du få grundläggande högskolebehörighet.
Du styr själv detta genom val inom utbildningen.

Profiler

• Florist
  • Inredningsstylist
  • Frisör och barberare
  • Hår- och makeupstylist

Kreativa talanger sökes!

Du som går Hantverksprogrammet kan välja mellan inriktningarna Florist och Frisör. Du börjar direkt på den inriktning du blir antagen till, och år två väljer du en av två profiler som finns på respektive inriktning: Florist eller Inredningsstylist, Frisör och barberare eller Hår- och makeupstylist. Det ger dig möjlighet till fördjupning inom de ämnen som intresserar dig mest. Alla profiler handlar om kreativitet, skapande, praktiskt arbete, kvalitet, teknik och design. Det är ett yrkesprogram där entreprenörskap står i fokus eftersom många hantverkare arbetar i mindre eller egna företag. Därför får du möjlighet att starta och driva ett företag inom UF, Ung Företagsamhet, under ditt andra eller tredje år på programmet. Du får lära dig att utföra arbetsuppgifter från idé till verklighet genom att skissa, planera och genomföra. Mycket praktiskt arbete ingår och du får ta egna initiativ och eget ansvar. Försäljning, service och bemötande är andra stora delar i utbildningen. Du kommer att ha minst 15 veckors APL där du på olika sätt kommer i kontakt med kunder och besökare. Dina APL-perioder på företagen är viktiga eftersom du lär dig yrket på ett annat sätt jämfört med att bara studera i skolan. Dessutom har du möjlighet att vara på flera företag så att du lär känna många inom branschen. En del elever väljer att ha sin APL i Borås, andra hittar en APL-plats i någon annan stad och några åker utomlands*. Under din tid på Almåsgymnasiet har du stor möjlighet att utveckla dig själv och du får ökade kunskaper inom personlig stil, kvalitet, design och hantverksskicklighet. Dessutom toppas din profil med affärsmannaskap, vilket gör dig väl förberedd inför framtiden. Oavsett vilken talang du har och vilken profil du väljer kommer din kreativitet att utvecklas till ditt drömyrke. Funderar du på att läsa vidare efter gymnasiet kan du genom olika kurskombinationer få en grundläggande högskolebehörighet. Det kan kännas tryggt om du vill studera vidare längre fram.

*Skolan kan söka medel från Universitet och högskolerådet för utlandspraktik. Om skolan tilldelas medel kan det finnas möjlighet för elever med höga ambitioner att göra en del av sin APL på annan ort eller utomlands. Hur många som får möjlighet att åka är beroende på hur stora medel skolan tilldelas och de kan variera. Enligt skollagen ska all undervisning på gymnasiet vara avgiftsfri, vilket innebär att elever inte får bekosta APL utomlands med egna medel.

Hantverksprogrammets Inriktningar

FLORIST

(FLORIST)

FRISÖR

(FRISÖR)

Hantverksprogrammet på Almåsgymnasiet i Borås har två inriktningar och passar dig som vill jobba med din kreativa talang. För många går vägen till drömyrket via APL och det är en förkortning av Arbetsplatsförlagt lärande. APL innebär att en del av din gymnasieutbildning sker direkt på ett företag inom just din blivande bransch. Upplägget för din APL kan variera, en del elever är ute tre till fem veckor i sträck, andra är ute en dag per vecka under en längre period.
Det här programmet kan du även studera som lärling Läs mer på boras.se/larlingsutbildning