mar 2020

Lektion – men var och en för sig

Lärare sitter uppkopplade mot skolans intranät PingPong, beredda att kommunicera med eleverna. En Google meet-lektion startas och eleverna loggar in en efter en. Lite småprat i början av lektionen innan dagens upplägg ska gås igenom. Precis som en helt vanlig lektion alltså…..Skillnaden är att läraren sitter i klassrummet och eleverna hemma, var och en för sig.

Från och med 19 mars är alla gymnasieskolor stängda för eleverna. Undervisningen pågår dock enligt schema ändå. Genom olika digitala plattformar och hjälpmedel sker lektionerna i realtid. I de teoretiska ämnena är det lättare, i de praktiska är det en större utmaning, men det går om man är lite kreativ.

Praktiska moment via digitala plattformar
Ellen Lindborg, lärare på Stylistprogrammet genomförde en praktisk lektion av handmassage. Eleverna fick först filmer att titta på och sen genomförde de en handmassage på en familjemedlem, filmade när de genomförde den och till slut skrev de en utvärdering.
Veronicas Magnusson-Hallbergs elever som också ska bli stylister, fick lägga en makeup på sig själva, ta bilder och beskriva hur de gjorde.

Google meet-lektioner
Simon Reinholdsson har en lektion i Svenska 3, där eleverna håller på med en uppgift som ska redovisas genom muntlig presentation nästa vecka. Det kommer också att genomföras genom ett Google meet. Eleverna loggar in och håller sin muntliga presentation framför datorn. Lärare och klasskamrater kan både se och höra presentationen. Dessutom ska eleverna genomföra ett kunskapsprov. Simon har dock inte riktig fått klartecken på exakt hur han ska genomföra detta än. Men att det är viktigt att det blir av är ingen tvekan om.

Filippa Fransson går sista året på Vård- och omsorgsprogrammet. Hon har precis avslutat sin lektion med Simon.

Det är väldigt tråkigt att inte ha möjligheten att vara i skolan just nu. Vi har många arbeten som ska göras och där det underlättar med direktkontakt med lärarna. Men vi märker att våra lärare tar detta på stort allvar och verkligen anstränger sig för att informera oss om vad som händer och vad vi behöver göra för att klara våra uppgifter. Det känns också skönt att skolan och samhället tar sitt ansvar i denna situationen. Det är så viktigt att vi gör allt i vår makt och hjälps åt för att minska smittospridningen.

Hög närvaro
Det är imponerande att se att eleverna verkligen befinner sig på ”lektionen”, trots att de har väldigt nära till soffan eller sängen. De arbetar med sina uppgifter, ställer frågor till lärarna och kommunicerar med klasskamraterna. Det visar att de tar skolarbetat på stort allvar och förstår att det handlar om deras framtid, säger Kristina Brink, rektor.

Många möten och samtal går att genomföras digitalt
Med den digitala tekniken vi har idag har vi stora möjligheter att genomföra både lektioner, samtal och prov i skolan. Inget går naturligtvis upp mot det personliga mötet och interaktionen, men verksamheten behöver inte stanna upp.

Hälsosamtal med skolsköterskan, vägledningsamtal med studie- och yrkesvägledaren, utvecklingsamtal, trepartsamtal och lektioner, genomgångar och prov – allt går att genomföra digitalt under en period.