jan 2020

Ansökningsökperioden till gymnasiet är i full gång

Mellan 8 januari och 3 februari ska du som går i åk 9 i Sjuhärad söka till gymnasiet. Minst 3 val ska du göra och de ska rangordnas efter dina önskemål. Tänk på att välja med hjärtat!

För att tiden på gymnasiet ska bli så rolig, innehållsrik och utvecklande för dig som möjligt finns det några saker du bör tänka på:

Ta reda på fakta om det program du vill gå

Titta på filmer på YouTube, lyssna på äldre kompisar som har gått ut gymnasiet , prata med elever som går på programmet just nu, prata med dina föräldrar, kompisar och studie- och yrkevägledaren på din skola. Kolla in hur arbetsmarknaden och möjligheter till jobb ser ut efter utbildningen. Vilka eftergymnasiala studiemöjligheter finns det?

Ta kontakt med det gymnasieprogram du vill gå

Be att få komma och besöka skolan och ”skugga” en klass för en dag. Det är ett bra sätt att få känna på hur det är att gå på gymnasiet, se vilka ämnen man läser och skaffa nya kompisar.

Välj med hjärtat

När du är redo att göra din ansökan, tänk på att välja det du är intresserad av. Om du gör det kommer du att få massor av kompisar som är gillar samma saker som du, det blir lättare och roligare att studera och lära sig nya ämnen. Och tänk vilket roligt jobb du kommer få sedan!

På ansökningswebben finns tydlig information hur du gör när du ansöker till gymnasiet.