23
okt 2019

Blir Almåsgymnasiet årets mest hållbara gymnasium igen?

Om knappt en månad har Almåsgymnasiet möjlighet att vinna pris som årets mest hållbara gymnasium igen. Skolan vann 2017, första året priset instiftades, och elever och personal fick då ta emot priset av miljöminister Karolina Skog. 

Skolorna som tävlar ingår i Håll Sverige Rents program Grön Flagg och de bedöms på hur väl de har arbetat med att få in hållbarhet i ungdomarnas undervisning. 

1770 för-, grund- och gymnasieskolor ingår i programmet Grön Flagg, som drivs av Håll Sverige Rent, och nu ska det snart avgöras vilka av dem som har varit bäst på att jobba med hållbarhet under året. 

Almåsgymnasiet är en av de som har chans att vinna pris som årets mest hållbara.

Hållbar utveckling är en del av läroplanen, och alltså något som både skolor och förskolor ska arbeta med. Grön Flagg är ett program som ger stöd och struktur till det arbetet. I lärandet kring hållbar utveckling får eleverna lära sig om nedskräpning, klimatpåverkan och andra hållbarhetsfrågor. 

  • Jag tror vi har ett vinnande koncept eftersom eleverna redan från början är med och bestämmer, planerar och organiserar sitt arbete. Eleverna arbetar tillsammans med personal utifrån program- och läroplansmål och väljer utvecklingsområden som har en tydlig koppling till deras yrkesval och intressen. Dessutom arbetar de för att uppnå ett eller flera av FN´s Globala Mål, säger Annette Perjans projektledare för skolans miljöarbete.

Tre gymnasier, fem grundskolor och fem förskolor kommer den 21 oktober att nomineras till priset, som delas ut till en vinnare i varje kategori. I år är tredje gången som priset delas ut. Vinnarna tillkännages i samband med Grön Flagg-dagen den 11 november. 

Förra året vann förskolan Trollet i Kalmar, Tornhagsskolan i Linköping och Nicolaiskolan i Helsingborg. 

Lista på alla för-, grund- och gymnasieskolor som deltar i årets tävling: https://www.hsr.se/valkommen-till-gron-flagg/vi-ar-med