Bli en mästare i köket!

Våra elever har varit finalister och pristagare i flera tävlingar de senaste åren. Bland annat har de fått titeln Årets kockelev och varit med i Grythyttans Hot Cooking och VGS-trofén. Vi har också tillagat och serverat måltider för kungen och drottningen samt för en EU-delegation. Förutom intressanta studiebesök har du APL hos någon av våra många lokala, nationella eller internationella kontakter i branschen.

På skolan finns ett topputrustat restaurangkök där du kan träna ditt yrkeskunnande med hjälp av skickliga och engagerade lärare som har lång branscherfarenhet. Köket är dessutom en del av Almåsgymnasiets restaurang Stjärnklart där du får utöva ditt kunnande i skarpt läge med riktiga gäster. Restaurangen är ofta fullsatt och maten uppskattas av våra gäster.

För att bli riktigt vass i köket har du minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär att du är ute på en arbetsplats under gymnasieutbildningen. Under din APL har du alltid en erfaren handledare vid din sida som hjälper dig och du har dessutom kontakt med dina lärare så att du ständigt utvecklas. APL ger dig chansen att visa dina kunskaper och du blir bättre på ditt framtida yrke. Eftersom utbildningen har en internationell prägel har du möjlighet att ha APL i ett annat land och skolan har många kontakter om du vill se mer av världen. Läs mer om APL på här.

Som elev har du möjighet att själv utforma ditt kurspaket. Det innebär att du enkelt kan välja kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet. Vill du studera vidare längre fram kan du till exempel bli Kulinarisk kock, sommelier eller måltidskreatör. Andra väljer att exempelvis studera till dietist. Det finns många vägar att gå efter gymnasiet, men vill du kombinera matlagning med gymnasiestudier så är vår profil Kock rätt för dig. Många av våra elever går direkt ut i arbete och börjar arbeta som kock på restauranger eller i storkök, varm- eller kallkök. Du kan också arbeta med catering.

Gymnasiegemensamma ämnen 900 p

  • Engelska 5: 100 p
  • Historia 1a1: 50 p
  • Idrott och hälsa 1: 100 p
  • Matematik 1a: 100 p
  • Naturkunskap 1a1: 50 p
  • Religionskunskap 1: 50 p
  • Samhällskunskap 1a1: 50 p
  • Svenska 1: 100 p

Övrigt

  • Gymnasiearbete: 100 p
  • Individuellt val: 200 p

Ämnen du läser på profilen

  • Branschkunskap: 100 p
  • Entreprenörskap/Engelska 6: 100 p
  • Hygien: 100 p
  • Livsmedels- och näringskunskap 1: 100 p
  • Mat och dryck i kombination: 100 p

 

  • Matlagning 1–4: 700 p
  • Matlagning – specialisering: 100 p
  • Servering 1: 100 p
  • Service och bemötande 1: 100 p
  • Specialkoster: 100 p

TOTALT: 2 500 p

 

Kursöversikt 2018/2019 Ladda ner

Restaurang- & Livsmedelsprogrammets profiler

KOCK

(KÖK OCH SERVERING)
LÄS MER

BAR OCH SERVERING

(KÖK OCH SERVERING)
LÄS MER

BAGERI OCH KONDITORI

 
LÄS MER

Det här programmet kan du även studera som lärling Läs mer på boras.se/larlingsutbildning