Skapa läckra bakverk!

Sitter du klistrad framför tv-program och Youtube-klipp om bakning? Att skapa sötsaker eller goda surdegsbröd är trendigt, och vår profil Bageri och konditori gör dig till professionell bagare eller konditor. Efter gymnasiet kan du börja jobba direkt på bageri, konditori eller café. Vill du bli ännu bättre kan du vidareutbilda dig och ta ett gesällbrev i Göteborg eller Kristianstad. På utbildningen lär du dig både klassiska och internationella recept och att baka allt från traditonella surdegsbröd, tårtor och småbröd till trendiga bakverk. Du får en grundlig kurs i choklad och marsipan där du framställer olika figurer och formar choklad till fina praliner.

Skolan har ett eget bageri så att du under hela utbildningen kan utvecklas inom yrket. Du har skickliga och engagerade lärare som följer trender och utvecklingen inom branschen. Dessutom bjuder vi in gästföreläsare som delar med sig av sin spetskompetens. Sjunde Himlen är Almåsgymnasiets butik, där eleverna säljer sina egna bakverk och konditorivaror. Vi besöker mässor för att inspireras och få inspiration, gör studiebesök på bland annat Pågens och Göteborgs Kex. Dessutom finns möjligheten att ställa upp i Skol-SM för unga bagare.

Eftersom du har APL minst 15 veckor kommer du att utvecklas och bli duktig på ditt framtida yrke. Under din APL har du alltid en erfaren handledare vid din sida som hjälper dig och du har dessutom kontakt med dina lärare så att du ständigt utvecklas.

Branschen efterfrågar duktiga medarbetare och många av våra elever arbetar efter utbildningen som bagare, konditor eller som restaurangkonditor. En del väljer att stanna kvar i Borås, andra är nyfikna på någon annan stad och söker sig vidare. Funderar du på att studera längre fram? Du vet väl om att du kan få en grundläggande högskolebehörighet? Det kan kännas tryggt om du har ett stort intresse för bakning, men samtidigt vill ha möjlighet att söka vidare till högskola längre fram.

Gymnasiegemensamma ämnen 900 p

  • Engelska 5: 100 p
  • Historia 1a1: 50 p
  • Idrott och hälsa 1: 100 p
  • Matematik 1a: 100 p
  • Naturkunskap 1a1: 50 p
  • Religionskunskap 1: 50 p
  • Samhällskunskap 1a1: 50 p
  • Svenska 1: 100 p

Övrigt

  • Gymnasiearbete: 100 p
  • Individuellt val: 200 p

Ämnen du läser på profilen

  • Bageri 1–4: 500 p
  • Branschkunskap: 100 p
  • Choklad och konfektyr: 100 p
  • Entreprenörskap/Engelska 6: 100 p
  • Hygien: 100 p

 

  • Konditori 1–3: 400 p
  • Konditori — specialisering: 100 p
  • Livsmedels- och näringskunskap 1: 100 p
  • Service och bemötande 1: 100 p

TOTALT: 2 500 p

 

Kursöversikt 2018/2019 Ladda ner

Restaurang- & Livsmedelsprogrammets profiler

KOCK

(KÖK OCH SERVERING)
LÄS MER

BAR OCH SERVERING

(KÖK OCH SERVERING)
LÄS MER

BAGERI OCH KONDITORI

 
LÄS MER

Det här programmet kan du även studera som lärling Läs mer på boras.se/larlingsutbildning