Högskoleförberedande


Inom alla våra program kan du få grundläggande högskolebehörighet.
Du styr själv detta genom val inom utbildningen.

Profiler

  • Kock
  • Bar och servering
  • Bageri och konditori
  • Delikatess och catering (endast Lärling)

Exempel på yrken efter gymnasiet

EFTER GYMNASIET

  • Bagare
  • Barista
  • Bartender
  • Cafébiträde
  • Catering
  • Dessertkock
  • Kock
  • Konditor
  • Matinformatör
  • Pizzabagare
  • Servitör/servitris
  • Slaktare
  • Säljare, matlagning

EFTER YRKESHÖGSKOLA

  • Arbetsledare, storkök
  • Bagerichef
  • Food and beverage Manager
  • Gastronomisk entreprenör
  • Kökschef

 

  • Livsmedelsförädling
  • Mathantverkare
  • Provbagare
  • Restaurangchef
  • Sommelier
  • Storhushållsföreståndare
  • Säljare inom bageribranschen

EFTER HÖGSKOLA

  • Dietist
  • Kost- och näringsspecialist
  • Livsmedelsinspektör
  • Processoperatör
  • Kulinarisk kock och måltidskreatör
  • Livsmedelscontroller
  • Nutrionist
  • Mat- och måltidskommunikatör
  • Näringsforskare
  • Produktutvecklare inom gastronomi
  • Skolmåltidschef
  • Vin- och dryckesimportör
  • Yrkeslärare

Låt allt det goda stå i fokus!

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram med många praktiska inslag. Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn, till exempel i restaurang, bageri eller med färskvaror. Målet för alla våra profiler är att du ska lära dig att skapa schysta måltidsupplevelser. Utbildningen ska även ge kunskaper i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering.

Livsmedels- och restaurangbranschen har en stark internationell prägel och du lär dig mycket om andra matkulturer och hur det är att jobba i andra länder. Därför har du möjlighet att välja Engelska 6. Branschen har dessutom en regional anknytning med fokus på närliggande produktion och lokala traditioner.

Under första terminen får du pröva på alla profiler och gör sedan ett profilval för resten av din utbildning. Service och bemötande är en viktig del i utbildningen eftersom du alltid kommer att ha din kund i fokus. För att lära dig ännu mer om yrket och branschen har du minst 15 veckors APL där du är ute på en arbetsplats och lär dig mer om yrket.

Vi får ofta förfrågningar från näringslivet och våra elever har bland annat jobbat med middagar i stadshuset i Borås, Nobelfesten och mässor som Smaka på Åhaga. Många elever börjar jobba direkt efter gymnasiet, andra väljer att studera vidare. Genom vissa kursval du gör inom programmet får du grundläggande högskolebehörighet.

Efter studenten kan du arbeta som till exempel kock, bagare, konditor, servitör, servitris, sommelier eller barista. Har du ett extra driv i dig kan du starta eget. Arbetsmarknaden är mycket bred och i stort behov av yrkesskickliga människor.



 

 

Restaurang- & Livsmedelsprogrammets profiler

KOCK

(KÖK OCH SERVERING)
LÄS MER

BAR OCH SERVERING

(KÖK OCH SERVERING)
LÄS MER

BAGERI OCH KONDITORI

 
LÄS MER



Inom Restaurang- och Livsmedelsprogrammet på Almåsgymnasiet i Borås kan du välja mellan utbildningsprofilerna Kock, Bar och servering eller Bageri, konditori samt Delikatess och catering. Utbildningen innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande) och innebär att du under minst 15 veckor är ute på ett eller flera företag och lär dig ditt kommande drömyrke. Din APL fördelas i perioder över hela utbildningen.
Det här programmet kan du även studera som lärling Läs mer på boras.se/larlingsutbildning