Lärlingsutbildningar på Almåsgymnasiet

• Medicin utan gränser
  • Generationer i samhället
  • Hälsa och säkerhet

Mindre tid i klassrummet och mer tid på ett jobb

Alla lär sig på olika sätt. Skolmiljön är bra för vissa, men en arbetsplats passar ofta ännu bättre när det gäller att lära sig ett yrke. Lärlingsutbildningen är populär hos både elever och näringsliv vilket gör att vi kan hålla ett brett utbud av lärlingsplatser hos de bästa företagen.

Det som skiljer en lärlingsutbildning från andra gymnasieutbildningar med yrkesinriktning är hur mycket tid du tillbringar ute i arbetslivet. Här är du garanterad att minst hälften av din undervisning sker på en arbetsplats och du har en personlig handledare vid din sida som lär dig allt om yrket.

Du får samma yrkesexamen som de som läser det skolförlagda programmet, men du får mer av undervisningen ute på en arbetsplats med en handledare. Minst 95 procent av alla som gått gymnasiet som lärlingar har fått jobb direkt efter skolan. Vi har det bredaste utbudet av lärlingsutbildningar i Borås och hos oss kan du välja mellan sex program och många profiler.

Utbildningen är uppdelad i häften praktik och hälften teori. Teorin lär du dig i skolan och praktiken på den arbetsplats du väljer för din yrkesinriktning. På arbetsplatsen deltar du i verksamheten precis som alla andra medarbetare. Det betyder att du följer arbetsplatsens arbetstider och kanske får börja tidigare och sluta senare än vad du är van vid. Även om du tillbringar mycket av din tid ute på arbetsplatsen tillsammans med din handledare så kommer du fortfarande att gå i skolan. Du går i en klass med andra lärlingselever och tillsammans läser ni gymnasiegemensamma ämnen som bland annat engelska, matematik, svenska, samhällskunskap och idrott. Under hela gymnasietiden är de flesta ute på två till sex olika arbetsplatser, men det finns lärlingar som är på en och samma arbetsplats under alla tre åren.

Högskoleförberedande

Inom alla våra program kan du få grundläggande högskolebehörighet.
Du styr själv detta genom val inom utbildningen.

Här når du ditt drömyrke direkt efter gymnasieutbildningen

Lärlingsutbildningen har stora möjligheter att anpassas för att passa både dig och arbetsplatsen. Samtliga program och profiler går att läsa som lärling och du kan läsa mer om de olika programmen och inriktningarna under programsidorna.

Lärlingsutbildningen är en annan typ av utbildning än en skolförlagd. Vi har möjlighet att individanpassa studieplanen så att du som elev får ut så mycket som möjligt av din utbildning.

Som lärling får du chansen att lära dig ännu mer av just det som behövs på arbetsmarknaden och du får samtidigt värdefulla kontakter. Eleverna på Lärlingsutbildningen läser samma ämnen och kurser som en skolförlagd yrkesutbildning. Självklart kan du läsa kurser som ger grundläggande högskolebehörighet.

Du som går lärlingsutbildning kan söka lärlingsersättning på Centrala studiestödsnämnden (CSN). Bidraget är upp till 1000 kronor per månad.

Exempel på yrken som lärlingsutbildningen kan leda till:

• Aktivitetsledare
• Bagare