Det är perfekt för dig som har ett eget driv och som lär dig genom att göra saker på riktigt.

Det innebär att:

• Du är anställd samtidigt som du går i skolan. Det är alltså utbildning med lön. Arbetsplatsen är din skola, lika mycket som skolan, inte ett komplement.
  • Du är på jobbet minst halva skoltiden och har en handledare där du följer samma kurser som det skolförlagda gymnasieprogrammet.
  • Du har en arbetsgivare som valt att satsa på just Dig och din utbildning, med målet att anställa dig. Arbetsgivaren är delaktig i din utbildning och lär dig det som du behöver kunna.

För dig som vet vad du vill

Du söker till Lärlingsutbildningen och väljer det programmet du vill utbilda dig inom. Du går i samma klass som andra lärlingar och ni läser gymnasiegemensamma ämnen samt yrkesteori tillsammans. Under första året gör du APL på ett företag två dagar i veckan, som alla andra lärlingselever.

För dig som lär dig genom att göra

Tidigast i åk 2 kan det bli aktuellt med GLA. Då skriver skolan och arbetsgivaren ett avtal och du får skriva ett anställningsavtal med arbetsgivaren. Du följer arbetsplatsens arbetstider och gör samma saker som andra anställda. Du har samma rättigheter men också skyldigheter som andra anställda på företaget. Det innebär också att du får lön för ditt arbete. Vilken lön det blir, beror på företag och bransch, men många företag har kollektivavtal som reglerar detta.

För dig som vill göra saker på riktigt

Du lär dig allt som andra elever lär sig – bara på ett annat sätt. Du får samma yrkesexamen, betyg och behörighet som de elever som går ett skolförlagt program. Grundläggande högskolebehörighet får du genom att göra vissa kursval inom individuellt val.

Frågor och svar om lärlingsanställning

Simon Lillvik har en gymnasial lärlingsanställning på restaurang Baltzar i Borås

Sofiah Björnsdotter har en gymnasial lärlingsanställning på Gothia Towers i Göteborg

Du kan läsa alla yrkesprogram som Almåsgymnasiet erbjuder som lärling

Fem fördelar

• 50/50– De allra flesta lär sig bättre genom att kombinera teori med praktik. Därför utbildas du 50 % i skolan och 50 % på en arbetsplats.
  • Jobb direkt-Din arbetslivserfarenhet ger dig försprång på arbetsmarknaden. Nio av tio har jobb inom ett och ett halvt år.
  • Du får lön– Att studera och jobba samtidigt är tufft – men du tjänar dina egna pengar.
  • Framtidsmöjligheter– Utbildningen ger dig förutsättningar för såväl en yrkeskarriär som för högskolestudier.
  • Kontaktnät– Du får ett unikt kontaktnät som kan hjälpa dig att avancera fortare efter examen.
Det här programmet kan du även studera som lärling Läs mer på https://gymnasielarling.se