Kockduellen

Kockduellen är en matlagningstävling för elever i årskurs 8 eller 9. Tävlingen sker på lektionstid inom ramen för hemkunskapen och bedömningskriterierna är lätta att anpassa till kursmålen. Kockduellen är ett roligt inslag i undervisningen som höjer elevernas engagemang för matlagning och även deras betyg.

1. Tävlingen drar igång under höstterminen 2019. Eleverna delas in i lag om 2-3 personer som får 50 minuter på sig att tillaga en rätt utifrån en förutbestämd råvarukorg. Det bör även finnas tillgång till basvaror, exempelvis kryddor. Lagen får också besök av en kock och elever/lärare från Restaurang- och Livsmedelsprogrammet som berättar om sin resa och sedan agerar jury. Juryn utses av hem- och konsumentkunskapslärare i samråd med Almåsgymnasiet och maten bedöms utifrån ett antal bestämda kriterier.

2. Du som lärare väljer vilka klasser du vill anmäla till tävlingen! Du kan välja bara en klass eller alla klasser i åk 8 eller 9. Alla deltagande klasser får ett tävlingskit från Almåsgymnasiet med innehåll avsett för matlagning.

3. I tävlingen utses en vinnare, övriga lag blir tvåor. Det vinnande laget representerar sin skola i Stadsfinalen som genomförs på Almåsgymnasiet 17  januari 2020.

4. I Stadsfinalen möts de bästa lagen från varje skola – i Borås är det 8 lag. Nu får lagen 90 minuter på sig och de coachas av gymnasieelever från Restaurang- och Livsmedelsprogrammet. Resultatet bedöms även i denna omgång av en jury och enligt bestämda kriterier. Ett vinnande lag utses, övriga blir tvåa. Alla deltagande lag får priser.

5. Nästa steg är kvalificering till Riksfinalen. Vinnarlaget i Borås får ett träningstillfällen med en kocklärare på Almåsgymnasiet för att skapa ett tävlingsbidrag. Detta skickas sedan till Visita där en expertjury från restaurangbranschen väljer ut de 10 lag som får tävla i Riksfinalen. Om ditt lag kvalificerar sig får ni ytterligare 1-2 träningstillfällen.

6. Riksfinalen går i Stockholm nån gång under februari 2020. Visita står för skolornas omkostnader för att ta sig till Riksfinalen. Vinnarna av riksfinalen får 10 000 kr som går till lagets hemkunskapsklass och ska användas för att göra något inom besöksnäringen.

7. Anmälan till Kockduellen 2019 börjar med att du skickar in en intresseanmälan till Visita senast augusti 2019, som sedan meddelar dig om din skola blivit antagen. Blir ni det så återkommer Visita med mer detaljerade uppgifter.

För mer information kontakta Annette Perjans, tel: 0768-887834, mail: annette.perjans@edu.boras.se

• Skoltävlingarna går under HT 2019 (september-december)
  • Stadsfinalerna går under januari 2020 på över 30 orter i Sverige.
  • Riksfinalen går 19 mars 2020 i Stockholm.

Mer information om Kockduellen hittar du här: http://visita.se/kockduellen