jan 2019

Mariam och Annie vinnare i Borås Stadsfinal i Kockduellen – nu drar de vidare till Riksfinalen i Stockholm

”Nytänkande och visuellt tilltalande rätt med höga och friska smaker. Smakerna av chili och citron gifter sig och den välbalanserade såsen kompletterar den kryddstarka färsen” Det var en del av juryns motivering till laget från Tranängskolan som knep första platsen i fredagens stadsfinal i Kockduellen.”

Under höstterminen har ca 300 grundskoleelever i 8 skolor i Sjuhäradsområdet samt Gullmarsskolan i Lysekil tävlat på sina hem- och konsumentkunskapslektioner i matlagning. På varje skola har ett lag utsetts till vinnare av en jury bestående av restauranglärare och elever från Almåsgymnasiet samt kockar och restaurangchefer från Borås Stads krogliv.

Alla 8 vinnande lag möttes under fredagen i en stadsfinal på Almåsgymnasiet.

Olika varmrätter

Alla lag hade fått veta den råvarukorg som de kunde välja råvaror ifrån och har haft möjlighet att träna under jullovet. Huvudråvaran var en formbar vegansk färs och vi fick se och smaka många goda veganska biffar och ”köttbullar”. Alla lagen hade valt att göra olika typer av rätter och alla hade något på sin tallrik som stack ut lite extra. En del gjorde egen pasta och andra hade fantastiskt goda såser, något lag var väldigt duktiga tekniskt medan något annat lag hade full koll på hållbarhetstänket.

”- Vi är jätteimponerade, av både deras presentationer och deras kreativitet och smaksäkerhet”, säger Jonas Nelson, Gastronomi Elva som var en av jurymedlemmarna.

Veganskt – ligger rätt i tiden

Ett av lagen, Lina och Alexandra från Internationella Engelska skolan lagade en helt igenom vegansk rätt och fick pris för ”Bästa nytänkande klassiker”.
Lina tipsar den som är nyfiken på vegansk mat men har svårt att sluta äta kött att låta förändringen ta tid.

”- Jag var en väldigt stor köttätare tidigare. Man kan inte bara lägga av direkt, man måste ta det i sin egen takt. Först kan man äta kött varannan dag, sedan två gånger i veckan, säger hon.

Kvalificerat sig till Riksfinalen

Mariam Rahimi och Annie Johansson från Tranängskolan i Tranemo stod tillslut som vinnare. De hade skapat en varmrätt med frasiga, tunna crepes fyllda med krydstark färsröra med grönsaker samt en svalkande sås. De skickade in sitt bidrag till Visita där en jury, bestående bland annat av deltagare från ”Årets Kock”, valde ut 10 städer av de 25 som tävlat. I söndags fick vi veta att de tagit sig vidare och kommer representera Borås i Riksfinalen som går i Stockholm 7 februari 2019.

Alla andra lag kom på en hedrande andraplats men fick också pris för:

Bästa instagrambild: Fritslaskolan

Bästa samarbete i köket: Gullmarsskolan