Dec 2018

Kockduellens finalister är utsedda!

Över 5000 elever från 25 olika städer i Sverige har tävlat under hösten i Kockduellen. Dessa elever är de bästa på sina skolor i Borås med omnejd.
11 januari tävlar de i Stadsfinalen på Almåsgymnasiet och vinnarna kvalar in till Riksfinalen i Stockholm 7 februari.

Elever från 7 skolor i Borås och kranskommuner samt Gullmarsskolan i Lysekil har under hösten tävlat i Kockduellen, som är en tävling i matlagningstävling för årskurs 8 och 9-elever. Coachade av sina hem- och konsumentkunskapslärare har dessa elever vunnit på sin skola.

Grundskolan har fått ta fram en råvarukorg som eleverna under sin lektion ska laga en huvudrätt på. Alla elever har haft samma förutsättningar. Kockar från restauranger i Borås samt lärare och elever på Restaruang- och livsmedelsprogrammet (RL) har agerat jury och bedömt utifrån en färdig bedömningsmatris.

”Vi har fått se och smaka många goda och vällagade maträtter under hösten. Jag är imponerad!, säger Mats Ahlberg, restauranglärare och jurymedlem.

11 januari gör de upp om den åtråvärda kvalmöjligheten till Riksfinalen i Stockholm.
Visita som är arrangör av tävlingen plockar endast ut 10 lag som får tävla i Riksfinalen, så det gäller att göra riktigt bra ifrån sig på stadsfinalen eftersom det är den rätten man kvalar med.

Nu är det träning och åter träning som gäller. På träffen idag fick grundskole-eleverna massor av bra tips från gymnasieeleverna och lärarna på Restuarang- och livsmedelsprogrammet. ”Öva på garnityrer, uppläggning och delmoment,” var några av tipsen från lärarna.