Sep 2018

Idag 5 september har vi skolval

Idag viger vi hela dagen åt demokratin. Alla elever får information om hur val går till, de träffar representanter från ungdomsförbunden, se filmer och diskutera. I eftermiddag går alla till valurnorna.

Moa, ordförande och Ludwig, vice ordförande i elevrådet är dagens konfrencierer. tillsammans med alla elever på skolan kommer de att få information genom olika filmer. De träffar, lyssnar på och pratar med representanter från alla ungdomsförbunden. Bokbord och mingel med partierna ingår också och i eftermiddag går alla elever till valurnorna.

Att rösta är både en demokratisk rättighet och en skyldighet. Vill du kunna vara med och påverka hur du vill ha det i landet, vilka värderingar du tycker är de rätta och alla de saker som du tycker är viktiga i livet, ja, då måste du rösta. Har du fyllt 18 år kan du rösta i de allmäna valen men i skolvalet får alla elever rösta.

Dagens innehåll är obligatorisk för alla elever, det vill säga att alla ska lära sig hur röstning går till. Att lägga sin röst i valurnan är däremot frivilligt.

På Almåsgymnasiet har vi en lång tradition av skolval (det är inte alla skolor som genomför ett skolval) och vi har också högt valdeltagande. Vi är stolta över våra elever som är engagerade och tycker att demokratin är viktig att bevara.